„Prešovský gúgl“- elektronický Prešovský register adries

02.04.2013 Prešov

Prešovská radnica, ako prvá na Slovensku, sprístupňuje verejnosti novú elektronickú službu – Prešovský register adries. Táto využíva prepojenie dostupných evidencií stavieb, evidencií vydaných súpisných a orientačných čísel a mapových podkladov.
Vedeli ste o tom, že v meste Prešov sa nachádza 386 pomenovaných ulíc, námestí a verejných priestranstiev?
Rozmýšľali ste niekedy, kde sa nachádzajú nové ulice, ako ulica Pri Delni, Dlhá ulica, Buková, Hrabová alebo Brezová ulica? Aké nové adresy a stavby tam sú?
Odpoveď potrebujú vedieť nielen záchranári, hasiči, taxikári, rôzne verejné inštitúcie a úrady, ale aj ktorýkoľvek návštevník nášho mesta.
Odteraz sa to bude dať ľahko zistiť cez internet, na portáli http://egov.presov.sk.
Prešovská radnica, ako prvá na Slovensku, sprístupňuje verejnosti novú elektronickú službu – Prešovský register adries. Táto využíva prepojenie dostupných evidencií stavieb, evidencií vydaných súpisných a orientačných čísel a mapových podkladov.
Ide o zobrazovanie existujúcich informácií a mapových podkladov z vnútorného informačného systému, ktorý sa používa na mestskom úrade na výkon samosprávnych agend.
Mesto Prešov má viac ako 14.900 adries.
Na mestskom úrade sa vylepšil vnútorný proces pri evidencii stavieb a pri vydávaní rozhodnutia o určení súpisného a orientačného čísla. Táto agenda je originálnou kompetenciou mesta a je primárnym zdrojom informácií o adresách na území mesta Prešov. Evidenciu vykonávajú pracovníčky z oddelenia služieb občanom - referát vybavovania žiadostí.
Ambíciou tohto projektu je, aby všetky nové stavby a ich adresy boli "zakreslené" v mape hneď, keď je vydané úradné rozhodnutie o pridelení súpisného čísla. Tým sa zabezpečí okamžité sprístupnenie informácie o novovzniknutej adrese širokej verejnosti.
Ktokoľvek tiež môže poskytnúť zo svojho domáceho archívu zaujímavé fotografie, viažúce sa ku konkrétnej adrese alebo budove v meste, a zaslať e-mailom alebo doniesť osobne. Takto sa vytvorí jedinečná databáza, ktorá bude slúžiť budúcim generáciám.
Na zasielanie doplňujúcich materiálov k adresám a na zasielanie pripomienok je k dispozícii e-mailová adresa info_egov@presov.sk.
Od jesene 2012 prebieha kontrola adries priamo v teréne v spolupráci s Prešovskou univerzitou, fakultou humanitných a prírodných vied, katedrou geografie a regionálneho rozvoja. Študenti 4. ročníka tejto fakulty, bakalári Matej Milo, Jana Meričková, Michaela Doleželová a Ivan Šalka, počas vysokoškolskej odbornej praxe vykonávali zisťovanie v mestských častiach Nižná Šebastová a Solivar.
Zámerom mesta Prešov je, aby všetky užitočné informácie, ktorými mestský úrad disponuje, či sú to evidencie, mapy, fotografie a iné dokumenty, boli sprístupnené verejnosti prostredníctvom internetu.
Plánuje sa postupné dopĺňanie údajov o pamiatkach, ich fotografií a popisov, videí, neskôr aj nahrávok zvukového sprievodcu po meste.
 
Autor: Jana Jurčišinová, Mgr. 
 
 

Vyberte región

mark